субота, 3. јануар 2015.

MEDENA BOŽIĆNA KUĆICA

Za Božićne praznike, uvek volimo da obradujemo ukućane kao i goste nečim novim. Uvek možemo da se igramo i maštamo praznici su dobar povod za to.
Ovog Božića napravila sam medenu kućicu.
MEDENA BOŽIĆNA KUĆICA
Na početku morate smisliti šablon koji isečete od kartona.
Za koru potrebno je
(zavisno od veličine kućice i mere se povećavaju ili smanjuju. U ovom receptu date su mere za veličinu  dužine 10cm a visine 25cm a širine 15cm)
 4 jaja
1 prašak za pecivo
250g meda
250g kristal šećera
1kg brašna
250g putera
začini po ukusu ( cimet, karanfilić, anis, malo đumbira, kora i sok od pomorandže...)
Priprema
med i šećer istopiti na ringli dok se ne sjedine i dodati mu zečine. Ostaviti sa strane da se prohladi. Na dasku za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati jedno po jedno jaje, rashlađen med i šećer i komadiće putera. Sve to dobro umesiti i izraditi rukama. Napraviti glatko testo. Oklagijom razvaljati testo do debljine 1cm i preneti ga u pleh obložen masnim papirom za pečenje. Peći koru 20 minuta na temperaturi 150C.
Pečenu još toplu koru iseći po predhodno napravljenom šablonu.
Ne zaboraviti iseći i jedan okrugli deo kao postolje za kućicu.
Isečene delove za kućicu lepiti rastopljenim šećerom ili Rojal ajsing.
Ukrašavati kućicu raznim bombonama, jezgrom oraha i suvim voćem ili po želji. Krov obložiti grisinama. Sve to lepiti rojal ajsingom. Završenu kućicu posuti prah šećerom ( za efekat snega).
NAPOMENA
Iako izgleda komplikovano efekat je lep i samo se mora voditi računa prilikom lepljenja stranica  se mora pridržavati dok se ne stegne. Voditi računa da se keks ne smrvi što znači lagano pritiskivati stranice jednu do druge.
Uživajte u maštanju.

Нема коментара:

Постави коментар