среда, 21. јануар 2015.

SURPRISE CAKE

                  IZNENADNA TORTA     


Ova torta kao što joj samo ime kaže došla je iznenada, tj nema pravog recepta već je nastala kombinacijom raznih ukusa .Želela sam da napravim nešto svoje ali i ukusno .Ideje su nastajale u samom procesu rada.

Naravno kao i uvek krajnji ishod je bio uživanje u ovom slatkom zalogaju.
Oduševljenje i pohvale od strane prijatelja nisu izostale.
Na kraju to i jeste moj cilj iznenaditi i oduševiti ukusnim zalogajem drage osobe.





Za ovu tortu je potrebno
KORA
4 jaja,
6 kašika šećera,
6 kašika brašna,
4 kašike hladne vode,
pola kesice praška za pecivo,
kora i sok od 1 limuna

FIL
1l mleka,
300g kristal šećera,
3 kašike gustina,
30g želatina

GLAZURA
200g šlaga,
100ml slatke pavlake,
100g čokolade za kuvanje
malo cimeta i karanfilića i anisa,
kockica margarina,
jedna nakisela jabuka srednje veličine

PRIPREMA

Od sastojaka za koru  napraviti glatku masu.Posto vam trebaju dve kore morate praviti u 2 puta, znači sastojci za koru puta 2.Sipati u podmazan pleh okrugli i peći 15 min na 150C.

FIL

Uzeti šećer i špinovati ga na tihoj vatri dok ne dobije zlatno žutu boju.Dodati lagano mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se sav šećer ne rastopi.Zatim dodati gustin razmućen u malo mleka.Mešati dok ne počne da se zgušnjava.Dodati ekstrakt od lešnika pa promešati.Na kraju dodati želatin i jos malo kuvati i mešati.
Gotovu masu razliti u okrugao sud oblozen papiro za pecenje ili alu folijom.
Takvu masu staviti u zamrzivač oko 40 min da se stegne.

Na tacnu staviti jednu koru, preko nje ohlađen i stegnut fil, pa prekriti drugom korom.

Takvu tortu premazati čvrsto umucenim slagom .
Umutiti slatku pavlaku i dodati joj malo rastopljene čokolade.I šarati tortu po želji.
Jabuku oljuštiti od kore, izdubiti joj sredinu i iseći je na tanke krugove.Umakati komade jabuke u rastopljenu čokoladu i ostaviti na masnom papiru na hladnom mestu oko pola sata da se stegne.
Čokoladnim jabukama ukrasite tortu.

 NAPOMENA
Prilikom topljenja čokolade dodati cimet, anis, karanfilić, kocku margarina.Ukoliko je čokolada gusta dodati joj par kašika mleka, ili soka od pomoranđe.
Ako vam ostane čokolade izlijte je u male kalupcice raznih oblika na primer, srce i napravite još

ukrasa za tortu.

Нема коментара:

Постави коментар