уторак, 16. децембар 2014.

Bakine vanilice



Evo jednog svima dobro poznatog recepta i oprobanih kolača...
Uvek uživamo u receptima naših baka. Evo sastojaka potrebnih za ovaj kolač:
300 g. brašna
1  jaje
4 supene kašike šećera
250g. margarina ili 5 kašika masti
kora od jednog limuna (najbolje od domaćeg)
50g. mlevenih oraha
kafena kašičica ruma
domaći džem od šipka za mazanje
za posipanje
100g. šećera u prahu sa vanilin šećerom
                                                    P R I P R E M A
Penasto umutiti margarin ili mast sa šećerom i dodati orahe, rum, koru od limuna i jaje.
Sve dobro sjediniti i dodati brašno.
Umesiti glatko testo, koje ne sme biti ni pre mekano ni pre tvrdo.
Umešeno testo ostaviti 15 min. na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvaljati do 1 cm
debljine i vaditi kružiće modlom a najbolje čepom od flaše.
Ređati u plehi peći na 150C deset minuta.
pečene kružiće, još tople, mazati džemom i spajati dve po dve.
Uvaljati u prah šećer i ređati na tacnu za posluživanje.
                                              N A P O M E N A
Prilikom pečenja vanilice treba da ostanu bele kako bi bile prhke. Inače se prave par dana
pre služenja kako bi omekšale.
Ukoliko ih pravite sa mašću pre će omekšati i bukvalno će se topiti u ustima.

Нема коментара:

Постави коментар