петак, 12. децембар 2014.

Torta auto

                   Torta auto

Za ovu tortu potrebno vam je malo maste strpljenja i vremena.

                        Recept

Testo

Potrebno je:

5 jaja

250g kristal secera

300g brasna

10 kasika (supenih) hladne vode

kora od 1 limuna

1 prasak za pecivo

100g badema (mlevenih)

Jaja izvaditi iz frizidera i ostaviti ih oko 15min. na sobnoj temperaturi .Odvoiti belanca od zumanaca i u ciniju sa zumancima sipati secer  i mutiti.Zatim lagano dodavati kasiku po kasiku vode uz neprestano mucenje.Posle toga dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo.Mutiti dok se masa ne ujednaci.Izribati koru limuna i dodati zajedno sa bademima.Sve to lepo izjednaciti sa prethodnom masom.

Na kraju dodati cvrst sneg od belanaca.

Gotovo testo sipati u okrugli podmazan pleh (sa parcetom putera i malo brasna) i peci na 150C oko 15 minuta.

Fil

Potrebno je:

1/2 l mleka

7 kasika kristal secera

5 kasika ostrog brasna

malo ruma

vanilin secer

250g putera

Priprema

U dublji sud sipati deo hladnog mleka i prokuvati sa secerom.U drugi deo mleka sipati brasno i dobro izmesati da ne ostanu grudvice.U prokuvano mleko dodati mleko sa brasnom i brzo izmesati da ne bi pocelo da se zgrudnjava.

Takav puding ostaviti da se ohladi

Izraditi penasto puter i u njega dodati ohladjen puding od mleka i brasna.Sve to dobro izraditi mikserom pa dodati malo ruma i vanilin secer/

Ostaviti krem malo u frizider da se stegne .

Glazura i ukrasi

100g cokolade za kuvanje

200g slaga 

boja za kolace

djem

NAPOMENA

Gotove i ohladjenu koru mozete iseci vodoravno na 2 do 3 dela ostrim nozem.Ako se kora mrvi dosta onda ja koristim konac.Mnogo je bolje.

Prilikom pravljenja ovog fila jako je vazno da se ne pojave grudvice.To mozete izbeci ako prilikom kuvanja jos u mlako mleko dodate masu sa brasnom i zicom brzo mesate dok se ne pocne zgusnjavati krem.

Djem se koristi da se nanese u tankom sloju na kore pre fila da bi se fil bolje zalepio za koru.

Sto se tice pecenja kora nije obavezno na 150c.Jednostavno temperaturu prilagodite vasoj rerni.

Ukoliko ne volite rum u fil mozete  staviti maraskino ili sok od pomorandje ili neki drugi ukus po izboru.

Postupak secenja, oblikovanja i ukrasavanja torte imate na video snimku dole

Нема коментара:

Постави коментар