Za ovu tortu potrebno vam je malo maste strpljenja i vremena.
Recept
Testo
Potrebno je:
5 jaja
250g kristal secera
300g brasna
10 kasika (supenih) hladne vode
kora od 1 limuna
1 prasak za pecivo
100g badema (mlevenih)
Jaja izvaditi iz frizidera i ostaviti ih oko 15min. na sobnoj temperaturi .Odvoiti belanca od zumanaca i u ciniju sa zumancima sipati secer i mutiti.Zatim lagano dodavati kasiku po kasiku vode uz neprestano mucenje.Posle toga dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo.Mutiti dok se masa ne ujednaci.Izribati koru limuna i dodati zajedno sa bademima.Sve to lepo izjednaciti sa prethodnom masom.
Na kraju dodati cvrst sneg od belanaca.
Gotovo testo sipati u okrugli podmazan pleh (sa parcetom putera i malo brasna) i peci na 150C oko 15 minuta.
Fil
Potrebno je:
1/2 l mleka
7 kasika kristal secera
5 kasika ostrog brasna
malo ruma
vanilin secer
250g putera
Priprema
U dublji sud sipati deo hladnog mleka i prokuvati sa secerom.U drugi deo mleka sipati brasno i dobro izmesati da ne ostanu grudvice.U prokuvano mleko dodati mleko sa brasnom i brzo izmesati da ne bi pocelo da se zgrudnjava.
Takav puding ostaviti da se ohladi
Izraditi penasto puter i u njega dodati ohladjen puding od mleka i brasna.Sve to dobro izraditi mikserom pa dodati malo ruma i vanilin secer/
Ostaviti krem malo u frizider da se stegne .
Glazura i ukrasi
100g cokolade za kuvanje
200g slaga
boja za kolace
djem
NAPOMENA
Gotove i ohladjenu koru mozete iseci vodoravno na 2 do 3 dela ostrim nozem.Ako se kora mrvi dosta onda ja koristim konac.Mnogo je bolje.
Prilikom pravljenja ovog fila jako je vazno da se ne pojave grudvice.To mozete izbeci ako prilikom kuvanja jos u mlako mleko dodate masu sa brasnom i zicom brzo mesate dok se ne pocne zgusnjavati krem.
Djem se koristi da se nanese u tankom sloju na kore pre fila da bi se fil bolje zalepio za koru.
Sto se tice pecenja kora nije obavezno na 150c.Jednostavno temperaturu prilagodite vasoj rerni.
Ukoliko ne volite rum u fil mozete staviti maraskino ili sok od pomorandje ili neki drugi ukus po izboru.
Postupak secenja, oblikovanja i ukrasavanja torte imate na video snimku dole
Нема коментара:
Постави коментар